Blogg

Samordnad varudistribution, för miljöns skull!

Jag var i veckan med Centerpartiet i Borås på studiebesök till våra partivänner i Kungsbacka. För några år sedan var de hos oss här i Borås och vi visade stolt upp våra planer på EMC, Borås Energi- och miljöcenter som skulle växa upp på Sobacken. Därefter besökte vi Orangeriet, fick bra information om vårt unika sätt att jobba med hållbarhetsfrågor, där efter blev den en promenad bland bland våra skulpturer. Nu var det alltså dax för oss att besöka dem.

Samordnade varutransporter, bostads- och stadsutvecklingsfrågor stod på agendan.
I Kungsbacka invigde de i slutet av förra året en distributionscentral som drivs, efter en upphandling, av PostNord. Vitsen med samlad varudistribution är att alla kommunens varor kommer till ett ställe. Därefter packar man om varorna som sedan ska transporteras ut till respektive förskola, skola eller äldreboende. Det är en otrolig miljövinst när det blir färre transporter och säkerheten ökar när det inte behöver komma så många transporter till varje kommunal enhet. Eftersom personalen också vet vilken tidpunkt varorna kommer kan de planera för det, så inte det ordinarie arbetet störs.

Vi i Centerpartiet har i många år drivit frågan att få tillstånd en distributionscentral i Borås. Det skulle gynna vår miljö, säkerheten vid våra förskolor, skolor och äldreboenden. Framför allt vill vi också att vi ska kunna köpa in mer närproducerad mat till våra offentliga kök. Det blir möjligt när upphandlingen kan delas upp på flera leverantörer som kan leverera sina produkter till distributionscentralen, för vidare samordnad transport ut till våra förvaltningar.

Nu vill vi i Centerpartiet att de politiska beslut som måste fattas innan ett genomförande blir möjligt, kommer upp på bordet snarast! Vi har kommit långt i processen och våra lokala företag väntar på den signal som krävs för att de ska våga satsa på en ökad produktion.

För miljön, säkerheten och för våra företagares skull vill vi att beslut om en distributionscentral fattas snarast!